Loading...

Folie spożywcza i właściwości folii aluminiowej

https://www.malkowski.pl/ Cięcia plazmowe i gazowe CNC 3D

Folia spożywcza, często zwana także folią aluminiową, jest jednym z niezbędnych elementów wyposażenia wielu kuchni. Dlaczego tak się dzieje? Ma ona bowiem bardzo szerokie zastosowanie, a powodem tego są oczywiście właściwości tego typu folii. Wśród najważniejszych wymienia się przede wszystkim to, że dzięki folii nie dochodzi do wysychania pieczywa, jak również rozkładania się witamin czy tłuszczów pod wpływem światła. Taka folia nie przepuszcza również powietrza czy wody, dlatego też idealnie nadaje się do pakowania różnego rodzaju produktów spożywczych. Zresztą w tej właśnie roli występuje chyba najczęściej – szykując sobie przekąskę do szkoły czy pracy, zamiast pakować ją do dużych rozmiarów opakowania, wystarczy tylko owinąć ją w folię i potem będziemy mogli cieszyć się świeżym i smacznym posiłkiem. Nic więc dziwnego, że każda gospodyni domowa dobrze zna właściwości folii spożywczych.

Jak wykorzystać folię aluminiową?

Folia aluminiowa ze względu na swoje właściwości może być wykorzystana na wiele różnych sposobów.

Ważne jednak przy tym, aby pamiętać, że jest różnica między stronami spożywczej folii aluminiowej. Chodzi tutaj o stronę lśniącą oraz matową. Wiedząc już, że mamy takie rozróżnienie, pamiętajmy o tym, czym charakteryzuje się dana strona. I tak, strona lśniąca bardzo dobrze izoluje ciepło, natomiast strona matowa ciepło przepuszcza. W związku z tym bardzo ważne jest, aby w sposób prawidłowy stosować folię aluminiową, oczywiście w zależności od tego, co akurat chcemy. W przypadku pieczenia różne produkty powinniśmy owijać w stronę lśniącą do wewnątrz, aby strona matowa była na zewnątrz i przepuściła ciepło np. z piekarnika do potrawy.

Z kolei jeżeli korzystamy z folii w ramach przechowywania produktów to zrobimy odwrotnie, dzięki czemu zapobiegniemy szybszemu psuciu się produktów spożywczych.

www.stablack.eu